SCIENCE JOURNEY

PORTABLE DOME

Portable Dome ialah sebuah dome yang menawarkan pengalaman menonton video secara 3 dimensi (3D) di dalamnya . Alami pengalaman menonton filem di dalam kubah yang boleh memberi anda pengalaman baharu yang tidak dapat dilupakan.

Portable Dome ini berdiameter 6 meter dan boleh memuatkan 20 orang dewasa (maksimum) pada satu-satu masa.

SCIENCE CHALLENGE

Program ’Science Challenge’ dilakukan adalah untuk menguji minda dan ketangkasan para peserta dalam menyelesaikan cabaran sains dalam masa 60 saat. Cabaran sains tersebut mempunyai konsep sains yang boleh dipelajari di samping bermain secara santai dan interaktif. Peserta akan yang dapat menyelesaikan cabaran ini akan mendapat cenderahati daripada Pusat Sains & Kreativiti Terengganu.

STEM PROJECT

STEM Project merupakan satu aktiviti sains berbentuk bengkel yang dijalankan secara berkumpulan dikalangan para pelajar sekolah rendah dan menengah. Pelajar perlu membuat 2 tugasan berbentuk projek sains dalam masa yang telah ditetapkan. 

Modul projek  yang dipilih bergantung kepada kesesuaian umur dan tempat yang sekolah sediakan. Modul aktiviti  sentiasa diperbaharui mengikut  mengikut pembelajaran STEM terkini dan silibus pembelajaran mereka bagi memastikan pelajar mengenali, mempelajari, mendalami, meminati serta menerokai  ilmu sains yang pelbagai. 

Setiap aktiviti yang dijalankan berbentuk pertandingan berkumpulan yang menguji daya kreativiti serta kerjasama berpasukan. Hadiah dan sijil disediakan sebagai tarikan penyertaan.

TRICK CHALLENGE

Trick Challenge merupakan satu bentuk permainan sains yang memberikan keseronokan kepada pelajar dalam mempelajari ilmu sains. Hal ini demikian kerana kebanyakan pelajar menyatakan mempelajari sains amat sukar dan ini melunturkan semangat mereka untuk memilih bidang sains sebagai subjek pilihan mereka. Dengan adanya permainan ini ianya memberikan pengetahuan kepada pelajar bahawa sains itu menyeronokkan dan banyak perkara- perkara menarik yang boleh diterokai.

HUBUNGI KAMI UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Pn. Zuriana binti Ibrahim
Pengurus Program Penggalakan Sains Inovasi – (OUTREACH)
Pusat Sains & Kreativiti Terengganu
Tel : 096174004
Email : zuriana@pskt.com.my

Scroll to Top